COMUNA LISA cu sediul în localitatea LISA, str. Principală, nr. 194, cod poștal 507115 jud. Brașov, derulează, începând cu data de 28.01.2019 , proiectul ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019” proiect selectat în cadrul POPAM 2014-2020, cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 , Prioritatea Uniunii Europene nr.4 –Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale, Măsura IV – Promovarea acvaculturii cu un nivel ridicat de protecție a mediului ( din cadrul implementării strategiei Asociației Păstrăvarii Făgărașului, în baza contractului de finanţare nerambursabilă nr.171/28.01.2019 încheiat cu Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM la propunerea FLAG Asociația Păstrăvarii Făgărașului – www.PastravariiFagarasului.ro
Valoarea totală a proiectului este de 262.610,00 lei iar valoarea eligibilă a proiectului este de 262.610,00 lei. Proiectul se implementează la Lisa, str. Principală, nr.3, jud. Brașov, pe o durată de 12 luni.
Obiectivul proiectului : ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019”
Consumul de pește si recomandările specialiștilor
Recomandarile specialistilor
- Alege speciile de peste bogate in acizi grasi omega 3 si sarace in substante contaminante. Cele mai bune surse sunt somonul (salbatic, ar fi de preferat), macrou (dar nu macroul regal), hering, sardine, midii, stridii, ansoa si pastrav;
- Consuma o varietate de specii de peste, nu te limita doar la una;
- Poti sa alegi conserva de ton light in locul tonului alb care contine de trei ori mai mult mercur;
- Daca ai posibilitatea alege somonul salbatic, pentru ca cel de crescatorie are un continut ridicat de substante contaminante;
- Curata grasimea de peste, deoarece acolo sunt stocati contaminantii;
- Este indicat sa indepartezi pielea inainte de a gati pestele, din cauza continutului ridicat de toxine;
- Prin fierbere, coacere sau preparare pe gratar se elimina din substantele contaminante depozitate in grasime;
- Incearca sa consumi conserva de somon, deoarece majoritatea provin din Alaska si sunt mai putin contaminati decat cei de crescatorie.
- Salata de icre este sănătoasă, dar de preferat preparată în casă, cu ulei de măsline extravirgin, din icre proaspete sau conservate prin sărare, de la specii comestibile – crap, tarama, știucă, păstrăv. Atenție la icrele de știucă, deoarece pot transmite tenii, fiind indicat să le pui în saramură și să le congelezi câteva zile la temperatura sub 18 grade Celsius.
Proiectul de promovare a „Festivalului Păstrăvului Făgărășean 2019 ” este un proiect finanţat prin POPAM 2014-2020, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Comuna Lisa în anul 2019.