COMUNA LISA cu sediul în localitatea LISA, str. Principală, nr. 194, cod poștal 507115 jud. Brașov, derulează, începând cu data de 28.01.2019 , proiectul ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019” proiect selectat în cadrul POPAM 2014-2020, cofinanţat din Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 , Prioritatea Uniunii Europene nr.4 –Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale, Măsura IV – Promovarea acvaculturii cu un nivel ridicat de protecție a mediului ( din cadrul implementării strategiei Asociației Păstrăvarii Făgărașului, în baza contractului de finanţare nerambursabilă nr.171/28.01.2019 încheiat cu Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru POPAM la propunerea FLAG Asociația Păstrăvarii Făgărașului – www.PastravariiFagarasului.ro
Valoarea totală a proiectului este de 262.610,00 lei iar valoarea eligibilă a proiectului este de 262.610,00 lei. Proiectul se implementează la Lisa, str. Principală, nr.3, jud. Brașov, pe o durată de 12 luni.
Obiectivul proiectului : ”Festivalul Păstrăvului Făgărășean 2019”
Carnea de pește – aliment ideal
Carnea de peşte este un aliment pe care nutriţioniştii îl recomandă frecvent ca alternativă sănătoasă la alte tipuri de carne, dar şi ca modalitate de-a avea o alimentaţie echilibrată din punct de vedere nutriţional. Peştele este o sursă excelentă de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (ex: A, D, E, complexul vitaminelor B), macro şi oligominerale (ex: potasiu, calciu, fier, iod, fosfor, seleniu), elemente absolut indispensabile pentru creşterea şi dezvoltarea corespunzătoare a organismului uman.
Carnea de peşte are un conţinut bogat in proteină animală (circa 15 — 22%), iar consumul zilnic a 200 de grame asigură organismului necesarul de aminoacizi esenţiali (ex: lizină, metionină, triptofan, leucină). Comparativ cu alte tipuri de carne, proteinele din carnea de peşte au o digestibilitate foarte ridicată, care poate ajunge până la 97%.
Rolul substanţelor energetice este preluat de către lipide, care pot prezenta valori între 0,4 şi 20%, în funcţie de specie, vârstă sau greutate. Grăsimea peştelui este bogată în acizi graşi nesaturaţi, responsabili cu reglarea activităţii cardio-vasculare, precurn şi cu prevenirea aterosclerozei, prin reducerea colesterolului. Conţinutul în grăsimi este diferit, în funcţie de tipul de peşte, respectiv peste 8% la peştele gras (crap, somn, macrou), între 4 – 8% la peşti semigraşi (păstrăv, plătică) şi sub 4% la peştele slab (şalău, biban, ştiucă, amur). Acizii graşi esenţiali contribuie la scăderea nivelului de colesterol, împiedică asimilarea altor grăsimi nesănătoase în organism şi previn înfundarea arterelor, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare.
În reglarea proceselor metabolice intervin în mod particular vitaminele, în special vitaminele din complexul B (B1, B2, B6), care asigura funcţionarea sistemului nervos, precum şi vitaminele A (stimulează formarea globulelor roşii), D (combate rahitismul şi osteoporoza), C (rol în reglarea metabolismului celular şi stimularea imunităţii) şi E (combaterea sterilităţii).
Dintre substanţele minerale predomină fluorul şi iodul, carnea de peşte fiind cel mai bogat aliment de origine animală în iod (element esenţial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide şi implicit pentru arderea grasimilor), iar cantităţile mici de fier (rol în eritropoieză şi combaterea anemiei), cupru, zinc, calciu, magneziu, potasiu, fosfor întregesc proporţia de 0,8 – 1,5%, explicând efectele biologice benefice ale acestui aliment.
Glucidele lipsesc sau sunt prezente în cantităţi foarte mici (urme), astfel că în lipsa hidraţilor de carbon din alimentaţie, carnea de peşte este recomandată în dieta persoanelor supraponderale sau a celor bolnave de diabet zaharat. Consumul regulat de peşte poate reduce cu pana la 50% riscul de cancer, datorita acizilor grasi esentiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite prin consumul regulat de peste se află cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostata, cancerul esofagian, cancerul de colon şi cancerul oral.
Valoarea calorică a cărnii de peşte este cuprinsă între 800 – 3.000 calorii/kg.
Proiectul de promovare a „Festivalului Păstrăvului Făgărășean 2019 ” este un proiect finanţat prin POPAM 2014-2020, cu sprijinul Guvernului României şi Uniunii Europene şi întreprins de Comuna Lisa în anul 2019.