Trăim vremuri inimaginabile. Cei care am trecut de „catacombele“ în care ne-a ţinut comunismul – vedem acum o altă faţă a vieţii. În urmă cu 30 de ani, trăiam într-o Românie seacă şi priveam prin gard la VEST. Nu-l puteam sări toţi, iar cei care o făceau, ori scăpau şi ajungeau în lagăre, ori luau drumul puşcăriei sau mai rău al beciurilor comuniste unde erau bătuţi şi maltrataţi. Acum, spectrul morţii ne dă târcoale şi ceea ce se întâmplă parcă nu ne dă nicio speranţă. Ne temem să auzim zilnic de morţi, de contaminaţi şi de izolaţi. Vedem practic o Românie ce se îndreaptă la groapă. Auzim cum economia urlă disperată – iar anagajatorii aşteaptă deciziile guvernanţilor. Nu mai au cu ce să-i plătească pe angajaţi, vor o protecţie clară din partea statului până la urmă angajatori şi angajaţi cer soluţii competente de la cei care ne conduc.
Se tem şi cei de la vârf şi se întreabă cum va funcţiona oare economia după realitatea actuală? Este clar că va avea nevoie de un stimul pentru acoperirea perioadei critice. Aşteptăm răspunsurile specialiştilor financiari, interesant este să vedem ce model, sau modele vor adopta.
E nevoie de finanţare pentru toate sectoarele de activitate. E nevoie de păstrarea agajaţilor într-o formă sau alta, avantajoasă pentru ambele părţi. Se va gândi cineva la asta? E simplu să concediezi. Pe urmă ce faci? Va fi jale în toate sectoarele de activitate. Greu mai formezi oameni şi apoi şi mai greu îi găseşti.
În pericol este şi educaţia. E nevoie de o linie clară pentru acest an. E nevoie de continuitate. Ce se va alege? Învăţământul la distanţă pentru elevi şi studenţi? Îngheţarea anului, sau începerea cursurilor mai târziu în vară când se mai potoleşte pandemia? Nimeni nu dă un răspuns clar.
Nu am lăsat sănătatea pe final. Dar am postat-o într-un paragraf esenţial pentru că am mai multe de spus. La un moment dat se discuta despre spitalul din Făgăraş că nu este pregătit pentru pandemie. Cel puţin aşa circulau zvonurile: că nu sunt halate, măşti şi mănuşi, că nu sunt materiale sanitare. În fiecare zi, ştirile de pe mapamond arată că niciun spital din lume nu este pregătit suficient pentru aşa ceva. că nicio unitate sanitară nu are capacitatea de a asigura ce trebuie în prezent, în contextul pandemiei de coronavirus. Unitatea noastră sanitară, aşa măruntă cum e, comparativ cu spitalele lumii, are un cort pentru triaj şi încă două containere în acelaşi scop. Vedem cadrele medicale cu halate de unică folosinţă, cu măşti şi mănuşi de acelaşi tip cu cele pe care le vedem în toate spitalele.
Tot sistemul sanitar al lumii a fost prins nepregătit să ducă o luptă atât de mare, pe viaţă şi pe moarte cu această pandemie! Nu ne comparăm noi cu marile spitale din occident! Şi medicii de acolo, din America, din Franţa, Germania sau Italia, se plâng că nu au cu ce lucra!
Să sperăm că la Făgăraş nu vor fi cazuri grave, să sperăm că la spital nu vor ajunge bolnavi infectaţi, iar numărul acestora să nu depăşească ceea ce înseamnă capacitatea de intervenţie a unităţii sanitare.
Şi sunt sigură că vom depăşi cu bine această situaţie. Făgărăşenii ascultă indicaţiile din ordonanţa militară, iar dacă unii dintre ei nu o fac – vor vedea ce amenzi primesc!
Să fim optimişti dacă se poate, cu toate că depindem de ceea ce hotărăsc alţii pentru noi! Vorbesc de politicienii de la Bucureşti! Nu mă mai uit la nicio culoare politică, vreau doar să le cer să ţină cu românii.
Trebuie să o facă, dacă nu, au şi ei de pierdut! E nevoie ca minţile luminate din această ţară să fie scoase la rampă, să vină cu un model clar de renaştere după criză! Aşteptăm să vedem cine va da soluţii?
Roxana Palade